<h2>Καλωσήρθατε στην σελίδα μας .</h2> <h2>Καλωσήρθατε στην σελίδα μας .</h2> <h2>Καλωσήρθατε στην σελίδα μας .</h2>
Previous Next
14 TΡΟΠΟΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΒΑΡΟΣ

Η ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ

Εάν είστε πάνω από 40,μπορεί να έχετε προσέξει ότι είναι ευκολότερο να πάρετε βάρος και δυσκολότερο να χάσετε το επιπλέον ,σε σχέση με το παρελθόν. Μεταβολές στον τρόπο ζωής και δραστηριότητας, διατροφικές συνήθειες, οι ορμόνες όπως και ο τρόπος που το σώμα αποθηκεύει το λίπος, όλα αυτά μπορεί να παίξουν ρόλο.

Κάποια απλά βήματα, μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.


 

1. ΦΑΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Γεμίστε το μισό πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα.
Έχουν λιγότερες θερμίδες και λίπος και περισσότερες θρεπτικές ουσίες από το κρέας ,τα όσπρια ,τα γαλακτοκομικά .Δημιουργούν αίσθημα κορεσμού  ακόμα κι αν έχετε φάει λιγότερο.

Τα φρέσκα φρούτα όπως τα μήλα και τα μούρα είναι εξαιρετικά στην αντικατάσταση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη.
 


2. ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ

Οι ειδικοί συνιστούν ένα υγιεινό πρωινό πχ βρώμη ή ολικής αλέσεως τοστ με φρούτα. Βοηθά στον έλεγχο της μεταγενέστερης λιγούρας που οδηγεί στην αυθόρμητη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών με πολλές θερμίδες στο ενδιάμεσο των γευμάτων ή στο κυρίως γεύμα.

Μικρά γεύματα ή σνακς κάθε λίγες ώρες κρατούν υπό έλεγχο την όρεξη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.


 

3. ΦΑΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Εάν λαμβάνετε τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας στο γεύμα [πριν τις 3 μμ] μπορεί να καταφέρετε να χάσετε περισσότερο βάρος  σε σχέση με ένα μεγάλο γεύμα αργότερα.
Αλλά να θυμάστε ,ότι το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι το πότε τρώτε ,αλλά το τι τρώτε.


 

4. ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Μπορείτε να γλυτώσετε πολλές θερμίδες από το τρόπο παρασκευής των γευμάτων σας. Αντί να τηγανίζετε  το φαγητό σας ή να το μαγειρεύετε με βούτυρο ,δοκιμάστε το ψήσιμο στο φούρνο ή στον ατμό. Αυτό ισχύει και στα εστιατόρια ,μην επιλέγετε τηγανητά ή φαγητά που  συνοδεύονται από κρεμώδεις σάλτσες.


 

5. ΜΗΝ ΞΑΝΑΒΑΖΕΤΕ  ΦΑΓΗΤΟ

Καθώς μεγαλώνετε έχετε την τάση να γίνεστε λιγότερο δραστήριοι και μπορεί να χρειάζεστε κάποιες εκατοντάδες θερμίδες λιγότερες συγκριτικά με το παρελθόν.
Για να χάσετε βάρος θα πρέπει να περικόψετε ακόμα περισσότερο τις ημερήσιες θερμίδες σας. Μικρότερες μερίδες  φαγητού  και σωστή παρακολούθηση των καταναλισκόμενων θερμίδων με κάποιου τύπου ''ημερολόγιο  ημερήσιων τροφών '',μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο.


 

6. ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

Όταν είστε απασχολημένες, -οι  με τα παιδιά ή τη δουλειά, μπαίνετε σε πειρασμό να φάτε κάτι πρόχειρο  στο ενδιάμεσο των γευμάτων (συνήθως πλούσιο σε θερμίδες) ή να ''παραφάτε'' και να αισθανθείτε ξανά πείνα σύντομα μετά το γεύμα - εάν δεν δίνετε προσοχή στο φαγητό σας. Καθήστε σε τραπέζι στα γεύματά σας και συγκεντρωθείτε στο τι υπάρχει στο  πιάτο σας [όχι τι παίζει στην τηλεόραση ή στο κομπιούτερ].

Αυτό βοηθά τον εγκέφαλο να καταλάβει πότε έχετε χορτάσει.


 

7. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ Ή ΣΑΚΧΑΡΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

Εάν πίνετε καφέ με προσθήκη ζάχαρης ,τσάι ή άλλα ανθρακούχα ή ενεργειακά ποτά ,αντικαταστήστε τα με ΝΕΡΟ ή έστω άλλο μηδενικών θερμίδων ποτό.
Τα συνήθη ποτά του εμπορίου έχουν υπερβολική ποσότητα γλυκαντικών ουσιών  που και κιλά σας προσδίδουν και  αυξάνουν τον κίνδυνο για  Σακχαρώδη Διαβήτη.


8. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Η γνωστή ''κοιλιά '' της μπύρας  δεν προκαλείται πάντα από το αλκοόλ αλλά είναι συχνό φαινόμενο στα άτομα μέσης ηλικίας .Ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 150 θερμίδες και αυτό όπως και μια  μπύρα  μπορεί να αθροιστούν στα υπόλοιπα ποτά εάν τα καταναλώνετε συχνά και επιπλέον μπορεί να σας προκαλέσουν το αίσθημα της πείνας και έτσι να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο ενώ πίνετε.
 


9.ΦΤΙΑΞΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Πολλοί 40άρηδες δεν έχουν ανάμεσα σε τόσες υποχρεώσεις χρόνο για άσκηση. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να βρεθούν περίπου δυόμισυ  ώρες ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την εβδομάδα  για μέτρια άσκηση.


10. ΧΤΙΣΤΕ ΜΥΣ

Οι άνθρωποι φυσιολογικά χάνουν μυικό ιστό μετά τα 40.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση .Οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος ,έτσι η μείωση αυτών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του Μεταβολισμού και να κάνει δύσκολη την απώλεια αυτών των επίμονων λίγων επιπλέον κιλών. Οι ασκήσεις Δύναμης - η άρση βάρους ή η άσκηση με το βάρος του σώματος [push ups ,squats] τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα,θα βοηθήσουν να διατηρήσετε τον μυικό ιστό.


 

11. ΗΡΕΜΗΣΤΕ

Το Stress σας προκαλεί  όρεξη για ανθυγιεινά φαγητά  και κάνει πιο δύσκολη για το σώμα σας τη διάσπαση του λίπους .
Δοκιμάστε γιόγκα, βαθιές εισπνοές, αυτοσυγκέντρωση, κάντε περιπάτους ή διαβάστε ένα καλό βιβλίο. Η  αποφόρτιση από το stress είναι διαφορετική για τον καθένα και πρέπει να βρει ο καθένας τι τον χαλαρώνει.


 

12. ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας μετά τα 40 (προβλήματα υγείας,stress,φάρμακα και για τις γυναίκες η Εμμηνόπαυση).
Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλό και ξεκούραστο ύπνο είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος. Αλλάξτε συνήθειες και βρείτε μια ρουτίνα γεγονότων που σας χαλαρώνει πριν τον ύπνο.


 

13. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΣΑΣ

Εάν τρώτε υγιεινά και ασκείστε τακτικά και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να χάσετε βάρος ,υπάρχει πιθανότητα να μην λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής σας. Αυτό συμβαίνει στο 5 % των ανθρώπων και είναι πιο συχνό στις γυναίκες > 60 .

Εκτός από την πρόσληψη  βάρους ,η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί  να προκαλέσει κόπωση ,αρθραλγίες ,μυαλγίες και κατάθλιψη.
Τα φάρμακα  μπορεί να αποκαταστήσουν το πρόβλημα ,γι’αυτό ελέγξτε τον θυρεοειδή σας.


 

14. ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Για πολλούς ανθρώπους είναι ευκολότερο να χάσουν βάρος μαζί με άλλους από το να το κάνουν μόνοι.

Όταν μοιραζόμαστε  τους στόχους μας με άλλους, αισθανόμαστε την  ‘πίεση ‘ της δέσμευσης, είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και τυπικοί και χαιρόμαστε περισσότερο την πρόοδό μας.

ΠΗΓΗ WEBMED 2018